Φανή Λούγκλου

Παροχή υπηρεσιών ψυχοθεραπείας για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην Λήμνο

Αλλάζω τη σκέψη μου

Μικρές δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται για πολλά πράγματα και να βελτιώσει τη διάθεσή του και τη συμπεριφορά του. Στόχος ειναι να ανακαλύψει το παιδί ότι οι σκέψεις έχουν τη δύναμη να τονώσουν την προσπάθεια του για κάτι ή να το κάνουν να εγκαταλήψει, να νιώσει καλά για τον εαυτό του ή να χάσει την αυτοπεποίθησή του.
1) Εναλλακτικές σκέψεις
Χωρίζουμε ένα χαρτί στη μέση και γράφουμε με το παιδί τι λέει ήδη στον εαυτό του και τι θα μπορούσε να λέει για ένα συγκεκριμένο θέμα. Αφήνουμε το παιδί να εκφράσει τις σκέψεις του καιτα τις εναλλακτικές και βοηθάμε όπου χρειαστεί. Στο παράδειγμα, το θέμα μας ήταν η μελέτη στο σπίτι. Ακόμα και οι φαινομενικά θετικές σκέψεις (π.χ. «είμαι τέλειος σε αυτό» ή «είναι αρκετά καλό») αποτελούν εμπόδιο όταν το παιδί σταματά να προσπαθεί («είμαι τέλειος, δε χρειάζεται να το διαβάσω ξανά»). Είναι απαραίτητο οι σκέψεις να συζητηθούν, όπως και οι συνέπειές τους.

2) Απόδειξέ το!
Σε ένα χαρτί καταγράφουμε με το παιδί τις αρνητικές σκέψεις και τις αποδείξεις που τις στηρίζουν. Ζητάμε απο το παιδί να γίνει συνύγορος του εαυτού του και να αποδείξει οτι τα αρνητικά δεδομένα δεν ισχύουν. Πολύ συχνά, τα παιδιά παίρνουν σοβαρά το ρόλο του δικηγόρου και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να υπερασπιστούν τον… εαυτό τους! Η συζήτηση και η υπενθύμιση ειναι απαραίτητα στοιχεία για την επιτυχία της δραστηριότητας.