Φανή Λούγκλου

Παροχή υπηρεσιών ψυχοθεραπείας για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην Λήμνο

Δραστηριότητες για την αυτοπεποίθηση

Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς να αρχίσουμε να χτίζουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά. Στην καθημερινότητα μας δίνονται πολλές ευκαιριές για να το κάνουμε, αλλά πολλές φορές τα παιδιά παραβλέπουν ή δυσκολεύονται να δουν και να εκτιμήσουν τον εαυτό τους. Τότε χρειαζόμαστε δραστηριότητες που θα τα παρακινήσουν να αρχίσουν να σκέφτοναι πιο θετικά.
1.  Σχετικά με μένα: συμπληρώνω τις προτάσεις
Είναι μια δραστηριότητα που έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να προσδιορίσουν τα θετικά χαρακτηριστικά τους και να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματά τους. Αποτελείται απο έξι (6) ανολοκλήρωτες προτάσεις, τις οποίες πρέπει να συμπληρώσει το παιδί.
– Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν…
– Αυτό που αρέσει στους φίλους μου σχετικά με μένα είναι…
– Είμαι περήφανος για/που…
– Η οικογένειά μου ήταν χαρούμενη όταν…
– Στο σχολείο είμαι καλός…
– Αυτό που με κάνει μοναδικό είναι…

 

2. Τα είδη της ομορφιάς

Η δραστηριότητα σχεδιάστηκε συγκεκριμένα για κορίτσια ώστε να τα βοηθήσει να μάθουν τι κάνει όμορφο έναν άνθρωπο.  Η παρουσία ενός ενήλικα είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στο διαχωρισμό της εσωτερικής και τις εξωτερικής ομορφιάς.  Η δραστηριότητα έρχεται με τις παρακάτω οδηγίες…

Η ομορφιά έχει πολλές μορφές.  Υπάρχουν πολλοί τρόποθ να είμαστε όμορφοι και εσωτερικά και εξωτερικά.  Όταν κάτι σε σένα αρέσει στους άλλους, είτε έιναι το χαμόγελό σου, είτε η ευγένειά σου είτε η ευφυία σου, αυτό είναι ομορφιά.  Έλα να γράψουμε λοιπόν με ποιους τρόπους είσαι όμορφη.

Μπορούμε να αφήσουμε το παιδί να γράψει 1-2 εξωτερικά χαρακτηριστικά που θεωρεί όμορφα, αλλά είναι καλό να επικεντρωθούμε στα εσωτερικά χαρίσματα.