Φανή Λούγκλου

Παροχή υπηρεσιών ψυχοθεραπείας για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους στην Λήμνο

Το βάζο με τις λιχουδιές

Όλα τα παιδιά λατρεύουν τις λιχουδιές και πολλές φορές τις τρώνε αντί για το φαγητό τους.  Άλλες πάλι, οι γονείς χρησιμοποιούν τις λιχουδιές προκειμένου να πείσουν το παιδί να κάνει κάτι, απο το να μαζέψει τα παιχνίδια του μέχρι να φάει το μπρόκολο στο πιάτο του και να σταματήσει να κλαίει στην εκκλησία.  Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να εθίζονται σε αυτές τις γεύσεις, και οποιαδήποτε άλλη τροφή να τους είναι αδιάφορη και άνοστη.  Επιπλέον, αυξάνει το σωματικό τους βάρος και μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται μια λιχουδιά, ακόμα όμως κι εδώ χρειάζεται να μάθει τα όρια.  Η δραστηριότητα με το βάζο βοηθά το παιδί να διαχειριστεί τις λιχουδιές του μέσα στην εβδομάδα, αναπτύσσει την υπευθυνότητα στη διατροφή και βάζει όριο στο γονιό ως προς τη χρήση της λιχουδιάς σαν επιβράβευση.

Για να στηθεί η δραστηριότητα χρειαζόμαστε, ένα βάζο, μια συμφωνία και φυσικά λιχουδιές.  Η συμφωνία είναι ανάμεσα στους γονείς και το παιδί και δηλώνει οτι μια φορά την εβδομάδα οι γονείς μαζί με το παιδί θα αγοράζουν εφτά μικρές λιχουδιές (μία μερίδα η κάθε μία), οι οποίες θα μπαίνουν στο βάζο.  Αν οι λιχουδιές είναι σε πακέτο (π.χ. μπισκότα), τις ανοίγουμε, βγάζουμε όσες νομίζουμε οτι αποτελούν μια μερίδα και τις τυλίγουμε με ένα αλουμινόχαρτο ή τις βάζουμε σε μια σακουλίτσα τροφίμων. Αυτές είναι λιχουδιές για όλη την εβδομάδα και το παιδί μπορεί να αποφασίσει πώς θα τις διαχειριστεί.  Μπορεί να τις φάει όλες αμέσως ή σε δύο μέρες ή σε τέσσερις ή μία κάθε μέρα.  Ό,τι όμως και να αποφασίσει, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δε θα πάρει καινούριες λιχουδιές μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Η δραστηριότητα είναι αρκετά δύσκολη, κυρίως για δύο λόγους.  Πρώτον, αφαιρεί απο τους γονείς την επιλογή να δωροδοκήσουν το παιδί με λιχουδιά.  Δεύτερον, το παιδί την πρώτη εβδομάδα τουλάχιστον θα δυσκολευτεί να διαχιεριστεί σωστά το βάζο του και είναι φυσικό.  Δίνουμε στο παιδί ένα βάζο γεμάτο λιχουδιές, λογικό είναι μέχρι το τέλος της μέρας να έχει μείνει άδειο.  Μόλις αδειάσει το βάζο, το παιδί θα αρχίσει να γκρινιάζει. Το κλειδί έιναι να μην ενδώσουν οι γονείς στην γκρίνια του παιδιού.  Αν το παιδί δεν τα καταφέρει αμέσως, δε το μαλώνουμε.  Του υπενθυμίζουμε οτι ο λόγος που δεν έχει λιχουδιές είναι γιατί τις έφαγε όλες και το ενθαρρύνουμε να προσπαθήσει την επόμοενη εβδομάδα.  Η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη οτι μπορεί να τα καταφέρει είναι πολύ βασικά.

Αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά στην οικογένεια, η δραστηριότητα πρέπει να αφορά και σε αυτά.  Είναι άδικο ένα παιδί να τρώει όσο και ό,τι θέλει και το άλλο να περιορίζεται σε ένα βαζάκι.  Πολλές φορές, χρειάζεται και οι γονείς να έχουν το δικό τους βαζάκι, για να δώσουν το παράδειγμα.