Στην ψυχολογία της προσωπικότητας, ως αυτό-θυματοποίηση ορίζεται η άποψη που υιοθετείται από το άτομο ότι δεν έχει τον έλεγχο, επομένως ούτε και την ευθύνη, για ό,τι του συμβαίνει με αποτέλεσμα να κατηγορεί εξωτερικούς παράγοντες για τα δεινά του (Weber, 2013). Σύμφωνα με το άτομο, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους άλλους.
Όλοι έχουμε κάνει το θύμα κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε κατηγορώντας τη μικρή μας αδερφή για το σπασμένο βάζο, είτε λέγοντας ψέματα στην δουλειά μας ότι αργήσαμε επειδή είχε απίστευτη κίνηση στο δρόμο (και όχι επειδή μπορεί να ξεκινήσαμε μισή ώρα αργότερα από το σπίτι!). Η αυτό-θυματοποίηση έχει ως στόχο να αποποιηθεί το άτομο τις ευθύνες του, κυρίως για ο,τιδήποτε το οδήγησε σε αρνητικό αποτέλεσμα, να προκαλέσει οίκτο και τελικά να αποφύγει τις συνέπειες. Είναι αλήθεια ότι προσωρινά αυτό επιτυγχάνεται. Μακροπρόθεσμα όμως, η υιοθέτηση του ρόλου του θύματος απομακρύνει τους ανθρώπους γύρω μας και τους κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντί μας.
Η αυτό-θυματοποίηση είναι μια μαθημένη συμπεριφορά και οι αιτίες της βρίσκονται συνήθως στην παιδική μας ηλικία. Μέσα από βιώματα και εμπειρίες πού είχαμε σαν παιδιά, μαθαίνουμε αν και κατά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε γεγονότα και καταστάσεις και πόσο υπεύθυνοι είμαστε για τις επιλογές μας και τις συνέπειες (Rotter, 1996; Pervin &John, 2001). Σημαντικό ρόλο παίζει και ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύξαμε με τους γονείς μας, γιατί καθορίζει το πώς συσχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωή μας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος αναλαμβάνει το ρόλο του θύματος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να χειριστεί ανθρώπους και καταστάσεις, να στρέψει την προσοχή πάνω του, να προκαλέσει τον οίκτο και τη συμπάθεια, αλλά και να δικαιολογήσει την απραξία και τη στασιμότητά του.
Ένα θύμα δε γίνεται αντιληπτό αμέσως. Στην αρχή εμφανίζεται ως ένα πολύ συμπαθές πρόσωπο, κάπως ταλαιπωρημένο από τη ζωή του. Στη συνέχεια όμως, η ανάγκη για συμπόνια και η έλλειψη υπευθυνότητας είναι εξουθενωτικές για τους γύρω του, οι οποίοι τελικά τον απομονώνουν. Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός θύματος;
Η αυτό-θυματοποίηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου. Δεν μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, δεν έχει σταθερούς φίλους και γρήγορα απομονώνεται από τους άλλους. Επίσης, είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις, τις αγχώδεις διαταραχές και τις διαταραχές της διάθεσης. Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας απαιτεί πολύ προσωπική δουλειά και χρόνο αλλά επιβραβεύει το άτομο με προσωπική εξέλιξη και στενές, ικανοποιητικές σχέσεις.
Η εξωτερική εμφάνιση του ανθρώπινου εγκεφάλου κάθε άλλο παρά ελκυστική…
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, έχει έρθει η…
Όλοι ξέρουμε πώς είναι να φοβόμαστε. Ο φόβος αποτελεί ένα…